Potrebni sastojci : ( za cca 4 osobe )
2 komada batka s nadbatkom ( od patke )
2 komada pačjih prsa ( iako možete koristiti samo batkove s nadbatkovima ili samo pačja prsa , ovisno što imate i što volite )
mješavina začina ( koristio sam sušeni korijen peršina, himalajsku sol, mljeveni papar, sušeno peršinovo lišće i češnjak u granulama, a Vi možete koristiti isto ili još dodatno ubaciti određene začine po ukusu )
Potrebni sastojci za marmeladu od luka :
1 kg crvenog luka
1/2 jušne žlice sušenog peršinovog lišća
2 manja režnja češnja češnjaka
1 jušna žlica šećera kristala
bijelo vino ( po ukusu )
majčina dušica ( po ukusu )
aceto balsamico ( po ukusu )
Potrebni sastojci za kremu od graška :
300 g mladog svježeg graška ( ili smrznutog u mojem slučaju )
nekoliko listića svježe mente
himalajska sol i mljeveni papar ( po ukusu )
1 jušna žlica kiselog vrhnja ( ili milerama )
muškatni oraščić ( po ukusu )
Postupak :
Dan prije batkove s nadbatkovima i pačja prsa začinite sa svim potrebnim začinima, te omotajte kuhinjskom krpom kako bi upijala suvišnu vlagu i vodu iz mesa. Ostavite preko noći da tako odstoji.
U posudu s debelim dno dodajte masnoću, te je počnite lagano zagrijavati. Meso nakon što se mariniralo izvadite iz hladnjaka, te rukama pažljivo uklonite začine koji bi tokom kuhanja mogli zagorjeti, te meso ubacite u masnoću i kuhajte na laganoj vatri.
Dok se meso kuha u masnoći počnite pripremati marmeladu od luka. Crveni luk očistite, te ga nasjeckajte kako je prikazano na fotografiji.
Sotirajte ga sve dok se ne počne lagano karamelizirati, no pripazite da Vam ne zagori. Dodajte peršinovo lišće, sitno sjeckani češnjak i sve navedene začine, a pred kraj posipajte sa šećerom kristalom i nastavite miješati sve dok se šećer ne počne lagano karamelizirati, te odmah podlijte s bijelim vinom po ukusu.
Pred kraj prelijte s malo aceta balsamica i ostavite da se reducira do željene gustoće. Po potrebi doradite okus.
Za kremu od graška, grašak skuhajte u vodi s mentom. Procijedite ga, posolite, popaprite i dodajte muškatnog oraščića po ukusu. Štapnim mikserom napravite kremu od njega. Ukoliko želite grašak možete propasirati i kroz gustu cjediljku, no ja nisam jer volim kad se osjeti onaj grubi dio u grašku. Pred kraj ubacite kiselo vrhnje ili mileram te dodatno dotjerajte okus.
Patka dok se kuha u masnoći ne smije jako i naglo kuhati, već lagano strujati. Meso kuhajte cca 2 sata ili jednostavno kasnije isprobajte viljuškom da li je skuhano. Neposredno prije posluživanja meso izvadite iz masnoće, te ga prebacite u zagrijanu tavicu i sotirajte sa svih strana dok ne dobie zlatno-smeđu koricu. Ukoliko Vam ostane puno mesa, tada meso izvadite iz posude u kojoj se kuhalo te prebacite u posebnu posudu u kojoj ćete meso čuvati, te prelijte s masnoćom u kojoj se kuhalo i na taj način čuvajte u hladnjaku nekoliko tjedana.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.
0 komentari:
Objavi komentar