Sastojci:
BISKVIT 50 g margarina
2 kašike šećera
1 žumance
2 kašike ulja
4 kašike brašna
malo praška za pecivo
KREMA 700 g bundeve
2 jaja
1 bjelance
2 kašike putera
1/2 šolje mlijeka
1 šolja šećera
1 šolja brašna
po želji malo cimeta
DEKORACIJA po želji šlag ili topljena čokolada
Priprema:
Navedene sastojke za koru sjediniti, pa ostaviti u frižider nekih 15-tak minuta. Pećnicu zagrijati na 180 C. Tijesto razvaljati, pa staviti u kalup ili pleh premazan sa malo putera. Staviti u pećnicu i peći oko 5 minuta.Oguliti i narezati bundevu, pa kuhati u vodi dok ne omekša.Kuhanu bundevu ocijediti i propasirati, pa dodati umućena jaja, šećer, zatim puter, mlijeko i na kraju brašno i cimet. Sve dobro sjediniti pa staviti na biskvit. Vratiti u pećnicu i peći na 175 C oko 40 minuta.Pečenu tortu prohladiti, pa rezati na parčad.Dekorisati umućenim šlagom ili otopljenom čokoladom.
SAVJET Pošto je kora jako tanka (ja sam htjela samo da imam podlogu za kremu), po želji možete povećati količine za biskvit (radite duplu mjeru)! Isto tako možete praviti i bez biskvita (smjesu od bundeve sipate u kalup premazan puterom i pečete).
0 komentari:
Objavi komentar