Uz lazanju sa spinatom najbolje odgovara riba poput oslica ili lososa.
Sastojci:
1 file lososa od ca. 800 g, 800 g smrznutog špinata, kore za lazanje koje se ne kuhaju.
50 g putera, 3 kašike brašna, 6 dcl mleka, 1 dcl tečnog šlaga, 50 g rendanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira, soli, ne previse, jer je sir slan.
Priprema:
Sva mudrost oko pripreme bešamel-sosa lezi u brzom mešanju. U istopljen putar dodati brašno, da ne bi došlo do «grudanja» desnom rukom se brzo meša, a levom se dodaje postepeno mleko. Paziti da ne izgori, vatra mora biti lagana, nakon desetak minuta mesanja se dobije gladak i kremast sos. Ako je sos pregust moze se dodati još malo mleka. Na kraju skloniti sa vatre, dodati tecni šlag, so kao i rendani sir po ukusu. Sve izmešati i još jednom na kratko vratiti na šporet da prokljuca.
Istopiti zaleđeni špinat, ja sam koristila špinat sa tečnim šlagom koji je već bio začinjen. Losos izrezati na komade debljine ca. 1 cm.
Ugrejati rernu na 200°C.
Postupak još jednom ponoviti (kore, losos, špinat, bešamel-sos). Lazanju prekirti na kraju jos jednim redom kora i zaliti sa ostatkom besamel-sosa.
Peci na 180°C oko 30–40 minuta, 10 minuta pred kraj posuti lazanju sa parmezanom i peći do kraja.
0 komentari:
Objavi komentar