subota, 9. rujna 2017.



Puno je razloga zbog kojih nisam ništa novo objavljivao na blogu, a neki od razloga su najviše pozitivni, dok je onih loših i negativnih vrlo malo jer sam s vremenom naučio da iz svih negativnih iskustava izvučem samo najpozitivnije i okrenem u svoju korist kako se ne bih prisjećao takvih stvari. Jedan od razloga je i taj da više ne radim što mi je u jednu ruku i dobro, a u drugu nije, no s obzirom kako sad imam nove planove, zadatake i realizacije ne žalim. Previše se stvari dogodilo u zadnjih mjesec dana, tako da i nisam baš imao nekakvu inspiraciju da sjednem i napišem nešto novo na blogu, a znate i sami da ne volim doći ovamo i napisati samo nešto, već da to sve ima nekakvu smisao i nekakvu priču. Što se tiče novih, pozitivnih i onih ljepših priča te su da sam počeo izlaziti u mjesečnom časopisu "Poduzetnik", za advent idem s obitelji u Beč, nagodinu planiram slastičarnicu otvoriti, bio sam na audiciji za show 3,2,1 peci... Zbilja se svega toga nakupilo u kratkom vremenu, a kamo li da sam još mogao razmišljati o blogu i što sljedeće da objavim.Trebao sam malo vremena da si posložim sve "kockice" u glavi i počnem se baviti stvarima koje su mi trenutačno glavni prioritet.  Pretpostavljam da će Vas sad mnogo pitati kako je prošlo na audiciji?! Na to Vam pitanje nažalost ne mogu dati odgovor, barem ne zasad, no biti ćete obaviješteni na vrijeme. :) Bilo kako bilo, sve je na vremenu koje će sve pokazati.


Što se tiče ove čokoladne pite ona zbilja, zbilja, ali najozbiljnije nije imala sreće, što Vam može potvrditi i moja prijateljica Željka koja je novinarka  časopisa "Poduzetnik" s kojom sam fotografirao tu čokoladnu pitu za isti taj časopis. Prvi puta kad smo je radili imali smo većih problema oko fotografiranja. Dok se pita taj dan pekla i ohladila pao je mrak i naravno nismo uspjeli fotografirati po danu, a fotografije s blicom ne volim i točka. Čak niti ono najjače retuširanje fotografija ne bi uspjelo. Drugi dan sam opet radio istu tu pitu koju sam koregirao. Barem što se sastojka tiče. Smanjio sam normativ šećera u usporedbi s originalim receptom, jer nam je čokoladna krema bila preslatka, što su svi potvrdili koji su je imali prilike za isprobati. I druga stvar, a to su tostirani lješnjaci koje sam ubacio u čokoladnu kremu. I u tom trenutku kad se pita ohladila, odlučio sam je fotografirati. Stavio sam je na jedan manji krov od "šupa" kako mi to zovemo i u trenutku dok sam išao po stolicu, pita je pala s tog krova na pad i naravno..... Raspala se i pala na gornji dio. U tom trenutku sam bio jako bijesan, ali sam ubrzo shvatio kako tu sad ništa više ne mogu promijeniti i da ne isplati mi se mučiti. Prevrnuo sam je i pokušavao izvući jedan trokutić kako bih imao što za fotografirati. Tako da jednostavno nešto se nije dala fotografirati, no riješili smo sve bez problema.




Sastojci potrebni za prhko tijesto :


125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g glatkog brašna
2 žumanjka
3 jušne žlice hladnog mlijeka
2 jušne žlice gorkog kakaa
malo soli



Sastojci potrebni za čokoladnu kremu:

140 g maslaca
150 g tamne čokolade ( min 70 % kakaa )
8 jušnih žlica gorkog kakaa
4 jaja
150 g šećera kristala
3 jušne žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
 + 80 g lješnjaka ( prethodno tostiranih i nasjeckanih )
po želji svježeg voća ( borovnice kao ja ) ili džema od višanja ( po meni savršena kombinacija slatko-kiselog )




Postupak:


U dubljoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, te ih prosijte kroz gustu cjediljku. Dodajte preostale sastojke te umijesite tijesto sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Obložite prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku na nekakvih pola sata.


Za kremu na pari otapajte čokoladu,maslac, kakao i malo soli. Jaja izmiješajte sa šećerom, te tome dodajte kiselo vrhnje. Pred kraj u smjesu koju ste topili na pari dodajte mješavinu jaja, šećera i kiselog vrhnja te dobro izmiješajte.


Prhko tijesto još jednom brzo premijesite, te ga prebacite u određeni i predviđeni kalup. Vratite u hladnjak na nekakvih još pola sata. Tijesto prebacite u pećnicu te ga pecite na 180C nekakvih 20-tak minuta, izvadite van i malo ohladite.


Smanjite temperaturu pećnice na 150C, te na ohlađeno prhko tijesto dodajte čokoladnu mješavinu koju kasnije možete posipati s koštunjićavim voćem, te tako pecite oko 40-tak minuta.


Pitu možete poslužiti mlaku ili hladnu uz raznorazne dodatke kao što su džemovi, voće...

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas