
Sastojci
Potrebno je:
1 kg. smokvi
1 kg. šećera
l/2 limuna
list-dva rozetle
Način pripreme
Smokve za slatko treba da su zrele a čvrste(nikako mekane).
Operite smokve, izbockajte ih čačkalicom na nekoliko mesta i stavite u vodu da proključaju 2 minuta, voda koja je prokuvala procedite i nalijte novu.
Kvajte smokve u dve tri vode. Vodu istresite a smokve ostavite sa strane.
U šerpu stavite šećer i vodu, pustite da vri par minuta.
Dodajte smokve koje ste ostavili sa strane i kuvajte slatko. Kuvajte na jaačoj vatri.
Dok kuvate slatko nemojte mešati već protresite šerpu. Skidajte penu koja se skuplja po površini. Kuvajte oko 45 minuta-do sat vremena
Kuvajte dok sirup nije dovoljno gust, da, kada zahvatite varjačom treba da kapa a ne da se sliva, to znači da je slatko kuvano
Dobro zatvorite, umotajte u deblje ćebence i ostavite do sutradan da stoji tako zamotano.
0 komentari:
Objavi komentar