
Sastojci
Za kvas:
3 1/4 zlicice suvi kvasac
prstohvat secer
1/4 solja mlaka voda
Za testo:
4 solje brasno
1 1/4 zlicica so
1 solja mlaka voda
Za glaziranje:
1/2 solja tamni med
1/2 solja voda
2-3 solje susam
Priprema
1.
Pomesajte sastojke za kvas, nek otstoje oko 10 min.
2.
Umesite cvrsto testo od kvasa i ostalih sastojaka za testo, mesite rukama 15 min. ili u mikseru 10 min. Ostavite na toplom 2 casa, u nauljenoj posudi pokriveno transparentnom folijom.
3.
Kratko premesite, podelite na 8 dela, formirajte kompaktne loptice koje ostavite 30 min. pokrivene vlaznom kuhinjskom krpom.
4.
Svaku lopticu podelite na dva dela, svaki formirajte u konopac duzine oko 30 cm, uvrnite ih jedan oko drugog i spojite krajeve da dobijete simit. Na plehu sa papirom za pecenje ostavite da nadodju 1 cas.
5.
U jednoj posudi rastvorite med i vodu. U drugoj plitkoj posudi sipajte deo susama.
6.
7.
30 min prije pecenja rernu ugrijte na 250 C. Na dnu stavite posudu sa 2-3 solje vrele vode.
8.
Lagano rukama dajte simitima lepu formu, ostavite da se dignu jos 15 min.
9.
Pecite 15-20 min. da budu res.
10.
Najbolji su tek izvadjeni iz pecnice.
0 komentari:
Objavi komentar