utorak, 17. listopada 2017.




Za mene ne postoji zanosnije voce , izazovnog mirisa, okusa kao sto je jagoda. Ljudi od ukusa uz jagode pili su sampanjac.  Uzmemo li u obzir njen srcoliki oblik ne treba nas cuditi sto je posvecena VENERI, boginji ljubavi.  A vodite li bitku sa kilogramima kazu da ovo voce ubrzava metabolizam i samnjuje apetit. Malo je mozda poznato da se od lisca jagode  moze praviti caj. Dvije pune supene kasike od lista preliju se sa 250 ml prokuhale vruce vode . Nakon 15 minuta kad caj odstoji procijediti ga i piti 3 puta dnevno po jednu malu soljicu. A uz ove male upute sada sljedi BRZI TIRAMISU...

Sastojci  4 osobe
5 jaja , 7 kasika supenih secera
250 gr mladog sira , 200 ml slatke pavlake
300 gr jagoda , 200 gr mljevenog keksa
1 casica ruma ili maraskina. 20 gr zelatina

Priprema
1.
Ocistite jagode od peteljki,  isjeckajte ih na manje komadice.

Podijelite zumanca i bjelanca . Odvojeno ih umutite u dvije odvojene posude . Zumanca kuhajte na   pari . Pustite da se malo ohladi , a bjelanca kasnije mutite  mikserom na sporijoj pa onda na vecoj brzini nekoliko minuta  dok se ova smjesa ne zgusne .Pa onda obadvije smjese od bjelanjaka i zumanaca sjedinite . U medjuvremenu u 8 kasika vode rastopite  20 gr zelatina . Jer doje cvrstocu ovoj fili .

2.
Dodajte sir  ili skutu   , blago ga umutite sa jajima i dodajte  tecnu slatku pavlaku i vanilin  secer  i jos malo izmiksaje . Ostavite ovu smjesu na par sati u frizideru .



U velike case za sladoled ili u posudice za kompot slozite komadice jagode koje ste ranije isjekli , pospite mljevenim keksom . Izvadite kremu od sira iz frizidera , pa prelijte preko keksa. Pa onda ako jos jednom ponovite ovaj postupak i tako sve dok ne utrosite  sav pripremljeni materijal. Mozete preliti toplom cokoladom  ili jednom malom rakijavom casom maraskina ili ruma.
 
1.
Ovaj brzi i malo drugaciji tiramisu zavrsite kremom , pospite sa mljevenim keksom  i na vrh stavike nekoliko cijelih jagoda a moze i malo
slaga. 

Od ostatka slaga posto je bilo viska napravila sam i SARLOT OD JAGODA sa kremom od sira.
POTREBNO JE: 2  kutije piskota,  600 gr jagoda , 2 casice maraskina , 2 dcl mljeka u koje umacemo keks , sok od jednog limuna (koji ide u jaja , radi cvrstoce ) 2 slaga , i 200  ml tecne slatke pavlake. 
Piskote natopiti u mjesavinu mljeka i malo maraskina ili ruma . A od  tecne pavlake , mljeka, sira  i zumanaca kuhanih na pari napraviti filu.   
OBAVEZNO: Prvo ukuhati zumanca, dodati bjelanca, onda izmiksani slag i na kraju sir.
1.
Uzeti okrugli kalup  obloziti ga papirom za pecenje kolaca ili sa alu folijom , po dnu  i oko kalupa poredjati  piskote , a u sredinu izliti  filu i na sve to kad se masa potrosi .. prekriti piskotama . Ostaviti da prenoci u frizideru, ujutro okrenuti kalup na neku zdjelu  ukrasiti , slagom i cijelim jagodama .

2.
SARLOT OD JAGODA  PRIJE NEGO SAM GA STAVILA U FRIZIDER.

3.
NAPOMENA: Ko voli sladji kolac moze staviti i 7 kasika secera..

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas