
Za mene ne postoji zanosnije voce , izazovnog mirisa, okusa kao sto je jagoda. Ljudi od ukusa uz jagode pili su sampanjac. Uzmemo li u obzir njen srcoliki oblik ne treba nas cuditi sto je posvecena VENERI, boginji ljubavi. A vodite li bitku sa kilogramima kazu da ovo voce ubrzava metabolizam i samnjuje apetit. Malo je mozda poznato da se od lisca jagode moze praviti caj. Dvije pune supene kasike od lista preliju se sa 250 ml prokuhale vruce vode . Nakon 15 minuta kad caj odstoji procijediti ga i piti 3 puta dnevno po jednu malu soljicu. A uz ove male upute sada sljedi BRZI TIRAMISU...
Sastojci 4 osobe
5 jaja , 7 kasika supenih secera
250 gr mladog sira , 200 ml slatke pavlake
300 gr jagoda , 200 gr mljevenog keksa
1 casica ruma ili maraskina. 20 gr zelatina
Priprema
1.
Ocistite jagode od peteljki, isjeckajte ih na manje komadice.
2.
Dodajte sir ili skutu , blago ga umutite sa jajima i dodajte tecnu slatku pavlaku i vanilin secer i jos malo izmiksaje . Ostavite ovu smjesu na par sati u frizideru .
U velike case za sladoled ili u posudice za kompot slozite komadice jagode koje ste ranije isjekli , pospite mljevenim keksom . Izvadite kremu od sira iz frizidera , pa prelijte preko keksa. Pa onda ako jos jednom ponovite ovaj postupak i tako sve dok ne utrosite sav pripremljeni materijal. Mozete preliti toplom cokoladom ili jednom malom rakijavom casom maraskina ili ruma.
1.
Ovaj brzi i malo drugaciji tiramisu zavrsite kremom , pospite sa mljevenim keksom i na vrh stavike nekoliko cijelih jagoda a moze i malo
slaga.
POTREBNO JE: 2 kutije piskota, 600 gr jagoda , 2 casice maraskina , 2 dcl mljeka u koje umacemo keks , sok od jednog limuna (koji ide u jaja , radi cvrstoce ) 2 slaga , i 200 ml tecne slatke pavlake.
Piskote natopiti u mjesavinu mljeka i malo maraskina ili ruma . A od tecne pavlake , mljeka, sira i zumanaca kuhanih na pari napraviti filu.
OBAVEZNO: Prvo ukuhati zumanca, dodati bjelanca, onda izmiksani slag i na kraju sir.
1.
Uzeti okrugli kalup obloziti ga papirom za pecenje kolaca ili sa alu folijom , po dnu i oko kalupa poredjati piskote , a u sredinu izliti filu i na sve to kad se masa potrosi .. prekriti piskotama . Ostaviti da prenoci u frizideru, ujutro okrenuti kalup na neku zdjelu ukrasiti , slagom i cijelim jagodama .
2.
SARLOT OD JAGODA PRIJE NEGO SAM GA STAVILA U FRIZIDER.
3.
NAPOMENA: Ko voli sladji kolac moze staviti i 7 kasika secera..
0 komentari:
Objavi komentar