ponedjeljak, 16. listopada 2017.


zarbo snite



Predstavljam vam još jedan poznati kolač Žarbo šnite za čiji recept sam dobila jako dobru preporuku. Mnogi ga uspoređuju sa svima poznatom Mađaricom, ali je ipak drugačiji i ima manje kora. Inače se može pripremiti sa filom od oraha ili maka, a za ovaj put meni draža kombinacija bili su orasi. Posebno mi se sviđa što se Žarbo šnite prvo slože i onda ide na pečenje, tako da je zapravo jednostavan za pripremu. Najbolji je kada odstoji i tako se sastojci povežu.



Prije dvije godine odlučila sam se sa suprugom krenuti na jedno mini putovanje u obilazak Budimpešte. Taman tih dana počeo je Advent i sve je bilo u tom ozračju, popraćeno lampicama, kuhanim vinom, kobasicama. Imali smo turističkog vodiča koji nam je objašnjavao neke detalje o Mađarskoj, a meni najzanimljiviji dio je bio kada se dohvatio teme o poznatim mađarskim slasticama kao što su: Žarbo šnite, Doboš torta, Esterhazy torta, Rigojanči kolač, Krempita. Kada smo došli u centar Budimpešte, posjetili smo njihovu poznatu slastičarnu Gerbeaud (Žarbo) čije slastice sam malo poslikala, tako da možete škicnuti u ovom postu. Ostale torte koje spominjem u ovom opisu još nemam na blogu, ali kako ih budem objavljivala, saznat ćete još neke pojedinosti o tim mađarskim slasticama 🙂

SASTOJCI:

TIJESTO:
300 gr brašna
3 žumanjka
3 žlice šećera
½ praška za pecivo
100 gr svinjske masti
50 ml mlijeka
FIL:
3 bjelanjka
250 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
marmelada po želji
ČOKOLADNA GLAZURA:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
ŽARBO ŠNITE KORAK PO KORAK

1. U zdjelu pomiješajte brašno, žumanjke, šećer, prašak za pecivo, mast sobne temperature i mlijeko, te dobro zamijesite.


2. Podjelite tijesto na tri jednaka dijela.


3. Svaki dio razvaljajte na masnom papiru na dimenzije 20 x 35 cm, tolika je i tepsija. Bit će vam lakše valjati tijesto, ako na tijesto stavite masni papir ili prozirnu foliju, tada nema ljepljenja.


4. Za fil izradite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer.
5. Pjenjačom lagano umiješajte orahe.

6. U tepsiju koju ste pouljili i pobrašnili postavite jedan dio razvaljanog tijesta. Bit će vam lakše postaviti tijesto ukoliko to učinite zajedno sa masnim papirom, kojeg naknadno odvojite.

7. Premažite tijesto sa 3 žlice marmelade. Kažu da je fino sa marmeladom od marelice, mada sam ja koristila od šljive i ispalo je super, znači može po želji.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas