Predstavljam vam još jedan poznati kolač Žarbo šnite za čiji recept sam dobila jako dobru preporuku. Mnogi ga uspoređuju sa svima poznatom Mađaricom, ali je ipak drugačiji i ima manje kora. Inače se može pripremiti sa filom od oraha ili maka, a za ovaj put meni draža kombinacija bili su orasi. Posebno mi se sviđa što se Žarbo šnite prvo slože i onda ide na pečenje, tako da je zapravo jednostavan za pripremu. Najbolji je kada odstoji i tako se sastojci povežu.
Prije dvije godine odlučila sam se sa suprugom krenuti na jedno mini putovanje u obilazak Budimpešte. Taman tih dana počeo je Advent i sve je bilo u tom ozračju, popraćeno lampicama, kuhanim vinom, kobasicama. Imali smo turističkog vodiča koji nam je objašnjavao neke detalje o Mađarskoj, a meni najzanimljiviji dio je bio kada se dohvatio teme o poznatim mađarskim slasticama kao što su: Žarbo šnite, Doboš torta, Esterhazy torta, Rigojanči kolač, Krempita. Kada smo došli u centar Budimpešte, posjetili smo njihovu poznatu slastičarnu Gerbeaud (Žarbo) čije slastice sam malo poslikala, tako da možete škicnuti u ovom postu. Ostale torte koje spominjem u ovom opisu još nemam na blogu, ali kako ih budem objavljivala, saznat ćete još neke pojedinosti o tim mađarskim slasticama 🙂
SASTOJCI:
TIJESTO:
300 gr brašna
3 žumanjka
½ praška za pecivo
100 gr svinjske masti
50 ml mlijeka
FIL:
3 bjelanjka
250 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
marmelada po želji
ČOKOLADNA GLAZURA:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
ŽARBO ŠNITE KORAK PO KORAK
1. U zdjelu pomiješajte brašno, žumanjke, šećer, prašak za pecivo, mast sobne temperature i mlijeko, te dobro zamijesite.
2. Podjelite tijesto na tri jednaka dijela.
3. Svaki dio razvaljajte na masnom papiru na dimenzije 20 x 35 cm, tolika je i tepsija. Bit će vam lakše valjati tijesto, ako na tijesto stavite masni papir ili prozirnu foliju, tada nema ljepljenja.
5. Pjenjačom lagano umiješajte orahe.
6. U tepsiju koju ste pouljili i pobrašnili postavite jedan dio razvaljanog tijesta. Bit će vam lakše postaviti tijesto ukoliko to učinite zajedno sa masnim papirom, kojeg naknadno odvojite.
7. Premažite tijesto sa 3 žlice marmelade. Kažu da je fino sa marmeladom od marelice, mada sam ja koristila od šljive i ispalo je super, znači može po želji.
0 komentari:
Objavi komentar