
Prekrasan i predivnog okusa, kombinacija maka, kreme i prhkih kora, doslovce se topi u ustima. Sam naziv govori o ljepoti ovog kolača
Sastojci:
Za tijesto:
600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
300 g šećera
1 Prašak za pecivo Docela
¼ žličice soli
200 ml mlijeka
1 jaje
100 g maslaca
Mak punjenje:
200 g maka
250 g šećera
2 Limun šećera Dolcela
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 g maslaca
200 ml mlijeka
Za kremu:
3 Puding vanilin Dolcela
250 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
Priprema
1.
U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
2.
Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
3.
4.
Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35×20 cm.
5.
Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
6.
Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
7.
Tepsiju (35×20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
8.
Na dno tepsije (35×20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
9.
Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
10.
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
11.
Posluživanje
Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.
Savjet
Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.
0 komentari:
Objavi komentar