
POTREBNO:
6 žumanjaka
250 g oraha
250 g maslaca
400 g šećera
PRIPREMA:
Miksati žumanjke sa polovicom šećera dok ne postanu pjenasti. Ostati će vam naravno bjelanci, ali njih sačuvajte i potrošite na npr. puslice sa kokosom ili prutiće od oraha 😉 Prebaciti u posudu u kojoj ćete skuhati kremu. Umućenim žumanjcima sa šećerom dodajte maslac nasjeckan na komadiće i uz miješanje otopite. Pustite da zavri pa uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri bar 5 minuta. Do tada bi se krema trebala već malo zgusnuti. Odložite je na stranu i umiješajte u nju krupnije sjeckane orahe. U drugoj posudi otopite preostalih 200 g šećera. Miješajte neprestano i pustite da otopljeni šećer postane tamno smeđe boje. Odmah ga ulijte u kremu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno već pomiješali sa orasima. Miješajte energično kuhačom dok ulijevate šećer i napravite ovo što brže jer će se otopljeni šećer brzo početi karamelizirati i zgušnjavati će kremu. Smjesa mora biti ravnomjerno tamna. Dobivenim nadjevom odmah premazati jednu oblatnu ravnomjerno, pa odmah poklopiti drugom oblatnom. Opteretiti oblatne drvenom daskom, dodati preko svega još i kakvu težu knjigu ili posudu kako bi se oblatne lijepo zalijepile za nadjev.
Dobar tek!
Recept u slikama:
Otopiti margarin u jajima sa šećerom Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusnePripremiti šećer u drugu posuduMiješati šećer dok se ne otopiI dok ne postane tamno smeđiPomiejšati kremu, orahe i karamelPripremiti prije svega oblatnu...malo je skratiti kao što vidite na slici...Premazati nadjevom cijelu površinu oblatnePokriti drugim listom oblatne i opteretiti da se zalijepi jedno za drugo
0 komentari:
Objavi komentar