
Torta je okrugla, prečnika oko 20 cm, a dobijete 8 do 10 komada. Mi smo izmenili fil i još neke sitnice, ali smo zadržali osnovu.
SASTOJCI:
-2 komada lisnatog testa, odmrznutog
-1-2 šolje (od 250 ml) višanja iz kompota, oceđenih
Fil:
-200 gr putera, na sobnoj temperaturi
-150 gr šećera
-150 gr čokolade
-150 ml mleka
-1 vanilin šećer
Preliv:
-150 gr tamne čokolade, naseckane
-150 ml tečne pavlake za kuvanje
Dekoracija
-Čokoladne mrvice
PRIPREMA:
Napravite prvo fil. Jednostavno sve sastojke stavite u manju šerpu (čokoladu možete prethodno otopiti), stavite na šporet i mešajte dok ne prokuva. Čim prokuva sklonite sa vatre, ali nastavite sa mešanjem, dok se fil ne prohladi.
Pripremite i pitice sa višnjama. Oba komada lisnatog testa podelite, izrežite na po 3 trake, pa ih razvaljajte da budu duge 30-tak cm duge i 15 široke. (Imaćete 6 trakica). Višnje poredajte uzdužno sa jednog kraja razvaljanog testa, pa umotajte i pritisnite krajeve da ih pričvrstite. Isto uradite i sa ostalih 5 komada testa.
Spajate dva komada umotanog testa da biste dobili jednu piticu. Spojite komade, pa ih umotajte kao da pravite okrugle motane pitice. Dobićete 3 pitice (svaka će imati po dva komada umotanog testa sa višnjama). Pecite ih u nauljenoj tepsiji na 200C 15 minuta dok ne porumene.
Napravite i preliv, pa sastavite tortu. Čokoladu izlomite na komadiće, pa stavite u šerpicu. Zagrejte posebno pavlaku za kuvanje do krčkanja, pa uspite preko čokolade. Izmešajte i ostavite da odstoji 2 do 3 minuta. Dodajte med i sve dobro izmešajte.
Tortu stavite u frižider na 20 do 30 minuta. Kada je izvadite stavite čokoladni preliv na sam vrh torte, pa ga nožem lagano premazujte preko cele torte i stranica. Dok je preliv još svež, tortu ukrasite čokoladnim mrvicama po želji. Vratite je u frižider.
0 komentari:
Objavi komentar