petak, 24. studenoga 2017.




Potrebni sastojci:
za gornji deo:
6 kašika putera
2 veće jabuke
2/3 šolje smeđeg šećera
3 kašike javorovog sirupa
1/4 šolje oraha, tostiranih, ohlađenih, pa naseckanih
za kolač:
1 1/2 brašna
2 kašikice praška za pecivo
1/2 kašikice cimeta
1/4 kašikice soli
1/2 šolje putera



3/4 šolje šećera
2 jajeta
1 kašikica ekstrakta vanile
1/2 šolje mleka
PRIPREMA:


Rernu zagrejati na 175ºC. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof. Jabuke oljuštiti i naseći na režnjeve. U velikom tiganju (ja sam to radila u najvećem voku), zagrejati jednu kašiku putera, pa na njemu dinstati jabuke dok ne počnu da dobijaju rumenu boju. Mešati sve vreme. Pet kašika putera, u drugoj zdeli, zagrevati dok ne počnu da pene. Umešati u to šećer, smanjiti vatru i mešati oko dva minuta. Preliti u podmazan kalup. Politi ovo javorovim sirupom, pa pobacati preko seckane orahe. Poređati jabuke preko svega. Brašno, prašak za pecivo, cimet i so pomešati. Puter i šećer mutiti dok ne postanu penasti. Ovome dodavati jedno po jedno jaje i mutiti nekoliko minuta da smesa počne da dobija na volumenu. Sad umutiti sledećim redom: trećinu smese brašna, pola količine mleka, drugu trećinu smese brašna, ostatak mleka, pa ostatak brašna. Preliti ovo testo preko jabuka i peći četrdesetak minuta. Po vađenju iz rerne odmah prevrnuti kolač. Sačekati da se prohladi pre služenja.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas