petak, 24. studenoga 2017.

Fotografija Korisni savjeti i trikovi u kućanstvu.

Na moj način ;)osim što je dekorativna tijesto za ovu pogaču je izuzetno fino i mekano ...
Sastojci
za tijesto
600 g brašna
40 g kvasca
2 dl mlijeka
1 dl kisele vode
1 kašičica šećera
1 kom jaje


 1 dl ulja
2 kašičice soli
za premazivanje tijesta
100 g maslaca
1 kom žumance
2 kašike kisele pavlake
za premazati pogaču
1 kom žumance
po potrebi susam i mak
Priprema
1.
Za tijesto, sa 1 dl mlakog mlijeka preliti kvasac, sipati šećer i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, dodati so i ulje i izmiješati, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kisele vode i izmiješati. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste duplo, malo ga premijesiti i ostaviti da još jednom naraste.
Maslac sobne temperature umutiti sa žumancetom i pavlakom.
2.
Naraslo tijesto premijesiti, odvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane, to je za u sredinu.
Ostatak tijesta podijeliti na 2 jednaka dijela, svaki istanjiti u pravougaonik, što duži (ako i ne bude dovoljno dužine može se i u plehu valjak razvući koliko treba) Premazati ih umućenim maslacem i svaki saviti u rolat.
3.
Prvi rolat prenijeti u pleh, moj je 28 cm, uz ivicu i sastaviti krajeve. Drugi rolat na isti način prenijeti u pleh sa unutrašnje strane uz prvi rolat. Unutrašnji rolat sjeći makazama (makaze držati u odnosu na tijesto pod uglom od 45 stepeni) oko 1 cm debljine i prebacivati ih preko vanjskog rolata.
4.
tako sve u krug
5.
uzeti lopticu i utisnuti je u sredinu
6.
pogaču premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti sa makom i susamom.
Ostaviti da naraste, u međuvremenu zagrijati rernu na 200 C. Naraslu pogaču peći do fine rumene boje, smanjiti temperaturu na 180 i neka se još malo peče.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas