SASTOJCI
3 jaja
170 ml mleka
80 gr secera
vrecica vanilije secera ( 10 gr )
vrecica praska za pecivo ( 10 gr )
60 gr maslaca ( rastopiti )
30 ml ruma
350 gr glatkoga brasna
ulje za prziti fritule
Za posut
150 gr secera
ili
secer u prahu
ili
Orahe, bademe, lesnike ( mlevene )
PRIPREMA
Odvojiti zutnjake od bjelanaka.
Zutnjake sa 2/3 secera i vanil secera izmiksamo u glatku sjajnu kremu.
U smesu zutnjaka umutimo rastopljeni maslac i miksamo tolko dugo dok se maslac potpuno ne poveze sa zutnjacima. Kada se u kremi vise ne vide grudice maslaca dodamo mleko i rum, pa umutimo u sjajnu kremu.
U smesu za fritule dodamo prosejano brasno i prasak za pecivo, pa kuhacom umutimo glatko testo.
U testo za fritule mozete staviti i naribane kisele jabuke i grozdjice. Ja volim prazne.
bjelanke izmiksamo i kada se zapene dodamo ostatak secera, te sve istucemo u cvrst sneg.
U testo za fritule na kraju dodamo sneg i polako umesamo da testo ostane zracno. Ostavimo 10 min da miruje, za to vreme zagrejemo ulje na 180 stupnjeva. Ako nemate termometar kada ulje pocinje menjati boju od tamne zute u smedjkastu, ulje ima pravu temperaturu.
Fritule mozete oblikovati sa dve zlice ili da testo za fritule stavite u vrecicu za kreme te istiskujete zeljnu kolicinu kreme koju zatim odrezete nozem, tako da odrezani komadi padaju u ulje.
Duzina pecenja fritula i temperatura ulja ce te najbolje regulirati probnim pecenjem fritula mora biti zlatne i do sredine skroz pecena.
Pecene fritule izvaditi resetkastom zlicom i staviti na papirnate obruse da se ocede od viska masnoce.
Jos dok su tople uvaljamo ih u mesavinu secera i cimeta.
Umesto 150 gr secera za posipanje fritula mozete uzeti i mlevene orahe, lesnike, bademe.
Deo secara zamenite jednom kolicinom mlevenih oraha, badema, lesnika.
Pomesajte secer, mlevene orahe/bademe/lesnike i cimet.
Voliteli klasicne fritule tople uvaljajte u obican secer ili ih samo pospite secerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar