petak, 29. prosinca 2017.




Ova ukusna, kremasta i sočna torta prikladna je i za najsvečanije prilike. Osim što osvaja fantastičnim ukusom, prekrasno izgleda i pravi je ukras svečane trpeze.

SASTOJCI:

Za kore:
● 6 jaja
● 12 kašika šećera
● 3 kašike ulja
● 3 kašike mlijeka
● 3 kašike brašna
● 3 kašike gustina
● 3 kašike kakaa
● 1,5 kašičica praška za pecivo

Za fil:
● 1 l mlijeka
● 8 kašika šećera
● 2 kesice vanilin šećera
● 1 puding od vanilije
● 5 kašika gustina
● 100 g kokosa
● 300 ml slatke pavlake

Za ganache kremu:
● 200 ml slatke pavlake
● 150 g čokolade

Za posipanje torte:
● kokos



PRIPREMA:

Kore:

Od navedenih sastojaka treba ispeći tri kore.

Za jednu koru umutiti 2 bjelanca sa 4 kašike šećera, dodati žumance, 1 kašiku ulja, 1 kašiku mlijeka, 1 kašiku brašna, 1 kašiku gustina, 1 kašiku kakaa i 1/2 kašičice praška za pecivo.

Masu staviti u kalup prečnika 23-24 cm, prethodno obložen papirom i peći na 170°C 15 minuta.



Ispeći još ovakve 2 kore i ostaviti da se hlade.

Ganache krema:

U posudu staviti 200 ml slatke pavlake i 150 gr čokolade izlomljene na kockice i kuhati na vatri dok se čokolada ne istopi (masa ne smije da provri).

Prohladiti, premazati sve 3 kore i ostaviti da se ganache krema ohladi.

Fil:

U posudu staviti 8 dl mlijeka, 8 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera, kuhati na vatri.

Umutiti skupa 1 puding od vanile i 5 kašika gustina, dodati u kuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, izmiješati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti 300 ml slatke pavlake. Hladan fil sa mlijekom i kokosom prvo umutiti mikserom pa dodavati kašiku po kašiku umućene slatke pavlake muteći mikserom.

Završni postupak:

Koru, koja je već premazana ganache kremom, premazati filom, pa staviti drugu koru, preko nje fil, pa treću koru.

Na kraju čitavu tortu premazati filom, zatim posuti kokosom i ukrasiti istopljenom čokoladom.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas