
Sastojci
Za korice:
240 gr brašna
50 gr mlevenih pečenih lešnika
1 ravna kašičica sode bikarbone
100 gr masti
1 jaje
60 gr šećera
2 kašike (40 gr) kakaa
50 ml mleka
Za kremu:
500 ml mleka
4 kašike šećera
2 kašike (25 gr) mlevenih lešnika
2 štangle (40 gr) crne čokolade
Priprema
1.
Brašno i lešnike pomešati sa sodom bikarbonom. U drugu činiju staviti mast, jaje, šečer, kakao i mleko i izmiksirati. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti mešenje rukom da se dobije fino, mekano i mesno testo. Odmah ga podeliti na dva jednaka dela.
2.
Za kremu, staviti mleko na vatru, a posebno odvojiti deo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding i lešnike. Kad mleko provri, smanjiti vatru i skuvati puding, mešajući dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre i u vruće staviti čokoladu izlomljenu na kockice pa mešati dok se čokolada ne istopi. Povremeno promešati da se ne bi uhvatila korica.
3.
Iseći dva komada pek-papira malo veća od pleha u kome će se kolač peći (dimenzije su 20x30)*. Najbolje je da ih zatim stavite u pleh i pritisnete ivice da biste ih obeležili pa ćete po tim presavijenim mestima videti koliko treba da razvučete testo. Na svakom papiru oklagijom razvući testo u koricu veličine pleha. Možete preko testa staviti kesu za zamrzavanje i preko nje preći oklagijom - na taj način testo se neće lepiti i ne morate dodavati više brašna. Odlepiti kesu i opseći višak testa ako ga ima.
4.
Preneti prvu koricu u pleh, zajedno sa pek-papirom, izbockati je viljuškom pa na nju naneti mlaku kremu. I drugu koricu koja je na papiru najpre izbockati, pa je sa sve papirom naneti preko kreme, zatim odlepiti papir i malo je "upasati" i poravnati rukama, da se lepo zalepi za kremu.
5.
Nekoliko napomena:
* Kolač možete peći i u manjem plehu, nikako u većem, jer bi vam u tom slučaju korice bile jako tanke i previše bi omekšale od kreme.
* Vodite računa da se ne prepeče, kore su tamne i čim primetite da se odvajaju od ivica pleha, gotovo je. Moja rerna je sa ventilatorom i kolač se ispeče za 15-20 minuta na 180 stepeni. On će po vađenju iz rerne biti mek, neka vas to ne brine, jer kada prenoći u frižideru ili na hladnom, korice se lepo stegnu i jako fino seku, naravno, tankim oštrim nožićem :)
* Ukoliko tako volite, možete ga preliti čokoladnom glazurom koja se pravi tako što se otopi 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja a umesto toga, možete ga jednostavno posuti mlevenim lešnicima ili kakaom.
0 komentari:
Objavi komentar