
Sastojci
300 gr gotovih jufaka
3 jaja
150 gr griza
200 gr slatkog kajmaka
60 gr secera
malo kore i soka od limuna
100 gr putra
ZA AGDU
400 gr secera
Priprema
1.
Prvo da razjasnimo slatki kajmak....to je kajmak koji se skida sa ukuhanog mlijeka.
Ja sam koristila mlijeko sa 3,5% masnoce i u njega dodala slatko vrhnje od 38% kuhala nalaganoj vatri...dok se ne pojavi deblji sloj kajmaka....pustim da se ohladi, skinem kajmak pa ponovim postupak kuhanja 3-4 x
2.
Kod mene je bili 8 listova jufaka, koje sam prepolovila.
Putar otopiti na laganoj vatri, za premazivanje jufaka.
3.
U dubljoj posudi umuti fil od kajmaka, secera, griza i zumanjaka...bjelanjke umutiti u svrst snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom.
4.
Sve dobro sjediniti.
5.
Tepsiju premazati istopljenim putrom i poceti slagati.
Na dno tepsije staviti 7 jufaka, svaku premazati istopljenim putrom
6.
pa premazati filom, ponoviti postupak jos jednom i na kraju opet 7 jufaka.
Kad se jufke izrezu u velicinu tepsije, ostane viska, taj visak sam stavljala u sredinu, da bi bilo po 7 redova....
7.
Baklavu izrezati, ostrim nozem, premaati putrom i peci na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju, ako je T jaka, smanjiti malo pece se oko 35-40 min
8.
Za agdu staviti vodu i secer da provrije, kad pocne vriti, treba da vrije 3 min..
9.
Dobro je ohladiti prije jela
Posluživanje
U fil se moze staviti grozdjica, ali posto moji ne vole, ja i ne stavljam
Tepsija u kojoj sam pekla je 32x22
Ja sam koristila 1½ l mlijeka 3,5% masnoce i ½ l slatkog vrhnja 38%
0 komentari:
Objavi komentar