utorak, 12. rujna 2017.




Neko je zove mramorna,a neko tigar torta.Mozda ima i neki drugi naziv-neznam,bitno je da je brza i jednostavna,a pored svega jako ukusna.

Sastojci
Kora
5 jaja
10 kasika secera
10 kasika brasna
Fil
650ml mlijeka
250g secera
3 zumanca
4 kasike brasna
50g putera
150g oraha
50g cokolade
Za ukrasit tortu
slag
cokolada

Priprema
1.
Biskvit nebi trebao da bude deblji od 2cm kada se ispece,tako da tjesto treba da pecete u vecem plicem plehu.
2.
Pjenasto umuti jaja sa secerom pa lagano(kasiku po kasiku)dodaj brasno.Pleh premazi puterom i poprasi sa brasnom pa istresi tjesto i peci na 180 step.
3.
Kada je kora gotova,izvadi je iz pleha pa je isjeci na kocke 2x2cm i stavi u vecu zdjelu.
4.
Za fil,odvoji u manju zdjelu mlijeka pa umjesaj brasno i zumance.Ostalo mlijeko zajedno sa secerom stavi da prokuha,smanji temperaturu pa mjesajuci dodaj smjesu od zumanaca i brasna.
5.
Kada se fil malo zgusne,iskljuci ali serpu ne sklanjaj sa ringle pa dodaj uz mjesanje puter-cokoladu i krupnije sjeckane orahe.Sve dobro sjedini pa vruc fil sipaj preko kocki biskvita.
6.
Sve blago izmjesaj i sipaj u kalup ili neku zdjelu da se malo prohladi.Tortu prevrni na veci tanjir i ako je potrebno jos je malo oblikuj rukama.
7.
Tortu premazi sa slagom i ukrasi cokoladom ili tortu jednostavno ukrasi po svom ukusu.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas