utorak, 12. rujna 2017.





Sastojci potrebni za prhko tijesto :

1 kg polubijelog brašna ( ili običnog bijelog )
240 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
4 jaja
1,5 kiselo vrhnje ( cca 230 g )
250 šećera kristala ( 125 g šećera ide u prhko tijesto, a ostatak dodajem u nadjeve )
1 vrećica p.p.
500 g očišćenih višanja ili trešanja ( ima sam domaće, iz dubokog zamrzivača )
3 vrećice vanilin šećera


Sastojci potrebni za umak od višanja :

upotrijebiti možete kompletno cijeli sok koje višnje budu pustile nakon što ih pošećerite
1,5 jušna žlica gustina
vode i šećera kristala po ukusu ( ovisno kakvu konzinstenciju umaka želite )

Dodatni sastojci :
sladoled od vanilije ( po želji )
1 dl hladnoga mlijeka ( za premazati pečenu pitu )



Postupak :

Prvo obavite onaj po meni teži i gori dio posla, a to je čišćenje višanja.

 U dublju posudu dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Na taj način brašno će se prozračiti i očistiti od eventualnih nečistoća i time doprinijeti boljem okusu i izgledu prhkog tijesta.
Dodajte svinjsku mast, jaja, vanilin šećer, obični šećer kristal i kiselo vrhnje.



U početku smjesu možete miješati s viljuškom sve dok ne dobijete smjesu pogodnu za daljnu izradu rukama.
Bitno je da se svi sastojci dobro i brzo izmiješaju sve dok svinjska mast, maslac ili nekakva druga masnoća ne bi previše rastopili. Rukama lagano mrvite sve sastojke sve dok ne dobijete homogeno tijesto.

Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da odstoji.

Nakon pola sata stajanja tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljajte po plehu, a ostatak gornjega tijesta spremite natrag u hladnjak, sve dok ne završite s nadjevom. Razvaljano tijesto probodite na puno mjesta pomoću viljuške. Na taj način spriječiti ćete da se tijesto digne i popuca na određenim dijelovima.


Otkoštene višnje, pošećerite i ostavite ih sa strane da malo odstoje i da puste višak soka, te ih nakon toga rasporedite po prvom dijelu nepečenog prhkog tijesta.

Nakon toga na višnje stavite ostatak nepečenog prhkoga tijesta koje ste razvukli pomoću oklagije ili jednostavno ostatak tijesta možete naribati po vrhu.

Kao i kod prvog dijela razvaljanoga tijesta, tako i kod ovoga zadnje dijela, viljuškom izbodite na nekoliko mjesta.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40-tak minuta, ovisno o pećnici ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Nakon što bude pečena, pitu odmah premažite s kistom za kolače kako bi se kora uparila i time postala stajanjem hruskava, te prekrijte običnom kuhinjskom krpom i ostavite da se dobro ohladi, a zatim je poslužite.

Za umak od višanja u manji lončić ubacite sok od višanja, šećer i po potrebi vode, a kad se šećer rastopi dodajte pred sam kraj gustina pomiješanoga s vodom, te ukuhajte gusti sirup/umak.

I to bi bilo to. :)  Iskreno se nadam da će Vam se svidjeti i ne zaboravite javiti dojmove, utiske, kritike, savjete...

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas