
Sastojci
-2,5l mlijeka (ako pravite za bebu koristite dnevno,pasterizovano mlijeko)-1 kašika jogurta (ja sam uzela od prethodnog jogurta što sam pravila a vi možete koristiti Bio-gusti jogurt ili neki drugi jogurt koji je baš čvrst.)
Priprema
Unutrašnjost šerpe isperite sa vodom te u nju dodajte mlijeko. Na dno šerpe stavite mali tanjirić od fildžana ili neke šoljice. To će pomoći da vam mlijeko ne izleti napolje. Zatim kuhamo na jakoj vatri.
Mlijeko pažljivo pratite. Potrebno je da za jedan prst ispari. Kuhajte jos 10-tak minuta. Mlijeko što duže kuhate ono će biti gušće. Kada se dovoljno kuhalo i opalo za jedan prst,mlijeko istresamo u galone ili neke druge staklene/zemljane posude.
Odnesite galone u neku prostoriju sobne temperature (to uradite prije dodavanja jogurta jer kada dodate jogurt mlijeko treba da miruje). Rasporedite galone na neki peškir/ručnik,tako neće izgubiti toplotu.
Kada mlijeko stekne idealnu toplotu,oduzmite mu 1 kašiku mlijeka. Pomiješajte ga sa jogurtom (uzmite jednu kašiku jogurta sa gustog dijela,ne smije biti voden) u jednoj posudici a zatim istresite u mlijeko miješajući 2-3 minute. Ako ste mlijeko rasporedili u više posudica dodajte u svaku po jednu
kašičicu smjese. Na mlijeko stavite cjedaljku/đevđir i umotajte mlijeko stolnjakom ili peškirom tako da odozgo ostane otvoreno. To radimo da para može izaći napolje jer u suprotnom pokvasiti će nam jogurt.
Uzmemo još jedan peškir i s njim prekrijemo cijeli jogurt. Znači jedan peškir ide ispod jogurta,jedan oko jogurta i jedan koji će prekriti cijeli jogurt. Ja jogurt napravim uveče u 12 i ujutro u 8 ga stavim u frižider. Kada jogurt provede jedan dan i jednu noć u frižideru,dobiti ćete odličan,veoma gust domaći jogurt zbog kojeg ćete prestati uzimati gotovi i s kojim ćete moći napraviti razne juhe i preljeve za jela. A vaše bebice će se oduševiti baš kao i moj sin kojem je jogurt najdraži obrok.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar