
Ide to meni, ne mogu se nikako požaliti, tako da je možda do kraja ovih rođendanskih postova ostalo najvjerojatnije još samo dva dijela i da napokon mogu odahnuti jer znate i sami koliko sam već puta rekao kako mi vođenja bloga dosta vremena oduzima, no nije mi apsolutno nikakav problem jer uživam u svemu tome i drago mi je da mogu s Vama dijeliti sve te svoje kulinarske fantazije i avanture. ;) Nisam nešto pretjerano lud za kolačima u kojima ima sira, a naročito ne onih sirovih verzija, jednostavno su mi prejednostavni, nemaju onakav "šmek" kao ovaj pečeni, iako su obje verzije dosta brze, doduše ovaj koji se peče je malo kompliciran tokom pečenja jer treba obratiti pozornost tijek pečenja i temperaturu, no trud se na kraju uvijek isplati. S obzirom kako je tada i u vrijeme izrade ovog cheese-a bilo srce i sezona jagoda odlučio sam ih ukomponirati sa šumskim voćem, te dobio ovaj prefini cheese cake koji naravno opet nikoga nije ostavio ravnodušnim, a naročito ne one koji vole slatko-kisele kombinacije. Jučer na blogu sam objavio jednu fotografiju kolača jer sam odlučio raditi turneju po svim slastičarnicama po Osijeku da čisto vidim što nude, kako i na koji način rade, te kakvih su okusa. Ostao sam razočaran jer sam već u prvoj slastičarnici vidio kako koriste one gotove smjese za izradu slastica, no to me neće obeshrabriti da i dalje nastavim ih isprobavati. Početkom idućeg mjeseca nakon što obiđem sve što se po gradu može pronaći objaviti ću na blogu jednu malo veću recenziju i čisto Vam predstaviti što i gdje se može pojesti, koji su najbolji i najkvalitetniji i ukoliko ikada budete bili u Osijeku i imali veliku žudnju za slatkim. Razlog zbog kojega volim više pečeni nego li sirovi cheese cake je u tome što se kod pečenoga sira, jaja i šećer fino iskarameliziraju što naravno pridodaje boljem okusu ali i izgledu. Osim "čizike" tu su bile i dvije vrste salate koje ćete moći vidjeti pred kraj ovoga posta, a recept za treću ću objaviti u nekom drugom postu. Nažalost za ovaj cheese cake nisam imao vremena fotografirati svaki korak jer sam smatrao da nema potrebe i jer je jednostavan za pripremu da ne može biti jednostavniji. Potrebno je jedino imati malo više slobodnog vremena, volje i ljubavi. :)
Sastojci potrebni za smjesu cheese cake-a :
1 kg svježeg kravljeg sira
250 ml kiselog vrhnja ( koristio sam 20 % m.m. )
3 pune jušne žlice glatkog brašna
250 g šećera kristala
na vrh čajne žličice praška za pecivo
1 jušna žlica ekstrata od vanilije ( tekući )
3 cijela jaja ( ukoliko postoji mogućnost koristite domaća samo zbog lijepe zlatno-smeđe boje, a ukoliko nemate domaćih bilo bi poželjno dodati jedan žumanjak dodatno )
Sastojci potrebni za prhko tijesto :
450 g glatkog brašna
120 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
1/2 čašice kiseloga vrhnja ( 12 % m.m )
1 čajna žličica p.p.
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja
Dodatni sastojci :
1 vrećica crvenoga preljeva za torte
2 jušne žlice šećera kristala
450 g smrznutog šumskog voća ( mješavina )
+ šećera u prahu ( za posipanje )
Postupak :
Prije same izrade kolače pobrinite se da svi sastojci budu sobne temperature i prije nego li se odlučite napraviti ga pročitajte recept u cijelosti i to samo iz razloga kako bi se svi sastojci što bolje umutili. Nakon toga pripremite si i izvažite sve potrebne sastojke, uključujući i okrugli kalup. Isto tako možete ga peći i u kockastim kalupima, no tada će na cijeli ovaj normativ trebati uduplati.Dimenzije ovoga kalupa i ovog normativa je okrugli kalup od 30 cm što mi je savršeno odgovaralo po pitanju same visine kolača.
Za početak dobro umijesite sve potrebne sastojke za prhko tijesto. Nakon toga ga omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata da tijesto odmori i da se masnoća u njemu stegne. Nakon što je tijesto odstojalo, razvaljajte ga i stavite u okrugli ili kockasti kalup. Probockajte ga na nekoliko mjesta, te stavite peći na 180C, te pecite nekakvih 10-tak minuta. Izvadite van iz pećnice, te ostavite da se dobro ohladi. Prhko tijesto mora biti polupečeno jer će se kasnije još dodatno peći s kremom od sira.
U dublju posudu dodajte svježi kravlji sir i kiselo vrhnje, te mikserom dobro umutite sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije te mikserom na najslabijoj brzini opet mikserom umutite tek toliko da se svi sastojci dobro promiješaju i povežu. Pred sam kraj ubacite glatko brašno koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo. Ubacite u okrugli kalup i prethodno zagrijanu pećnicu na 230 C i tako pecite cca 10-tak minuta. Nakon 10-tak minuta smanjite temperaturu pećnice na 110 C i kao takvo pecite još nekakvih 30 minuta. Ugasite pećnicu te cheese cake kao takav ostavite u pećnici neka odstoji još dva sata. Možda će Vam se učiniti kao gnjavaža no vjerujem da ćete biti zadovoljni ishodom. :)
0 komentari:
Objavi komentar