
Sastojci :
500 g svježe mrkve
1 kg naranči ( veće naranče )
1 veća vezica svježih stabljika celera
2 veća limuna
...............................................
Sastojci potrebni za garniranje i dekoraciju :
nekoliko stabljika svježeg celera
nekoliko kolutova naranče
francuski peršin ( nisam imao, te sam stavio obični )
...............................................
Dodatni sastojci :
10-tak kocki leda
vode po potrebi
...............................................
Postupak :
Mrkvu ogulite, te je narežite na deblje prutiće. Skuhajte je na pari ili u posudi s malo vode, a vodu nemojte bacati, već je sačuvajte za sam kraj.
Kad mrkva bude na pola skuhana ocijedite je i stavite u posebnu dublju posudu u koju ste dodali led i prelijte dodatno s hladnom vodom.
Na taj način spriječiti ćete da se mrkva ne prekuha, zaustaviti će se proces kuhanja
jer će led "šokirati" mrkvu, a i boja će ostati isto kao kad je bila u prijesnom
stanju.Isto tako možete raditi i s bilo kojom drugom vrstom povrća.
Naranče presijecite na pola, te ocijedite sok iz njih.
Od kilogram naranča dobio sam nešto malo više od 700 ml narančinog soka. Zbilja obožavam ovaj vrlo praktičan i jeftini ocjeđivač soka jer doslovno trebate samo staviti polovice voćki, a on će se dodirom sam vrtjeti. Limune također prepolovite, ocijedite i pomiješajte s narančinim sokom.
I tako dok sam ja cijedio naranče i limun, naš mačak je također iskoristio taj lijepi sunčani dan i odlučio se malo sunčati kako to on najbolje zna, no nije bio voljan se fotografirati.
Kad se mrkva bude ohladila na pola, usitnite je štapnim mikserom ili onim samostojećim blenderom.
Možete je usitniti koliko god želite i volite. Ja osobno nisam u potpunosti je usitnio jer volim komadiće voća ili povrća. Ostavljam na izbor da sami odlučite kako najviše volite. U zadnje vrijeme prakticiram da što god kuham, u ovom slučaju je povrće i voće u priči bude kuhano al dente, jer i sami znate da svakim termičkim obrađivanjem uništavate vitamine i minerale u voćkama i povrću, te povrće i voće kao takvo postaje nikakvo, bezukusno je i konzumirate tzv. "mrtve" kalorije.
U kašicu od mrkve dodajte narančin i limunov sok i po potrebi dodajte vodu u kojoj se mrkva kuhala.
Stabljike celera dobro operite, te ih također dodajte pred sam kraj i još jednom dobro izmiksajte.
Po želji kasnije možete dodati i malo smeđeg ili bijelog šećera, limunske kiseline, ukoliko volite više slađe ili kiselije. Ja nisam ništa od toga dodao jer je mrkva bila dovoljno slatka, a naranča i limun je dala savršenu notu kiselosti.
Poslužite odmah ili ga dobro prethodno ohladite ( tokom ljeta ).
Garnirajte i dekorirajte s kriškama naranče, dodatnim stabljikama celera i svježim peršinovim lišćem.
0 komentari:
Objavi komentar