utorak, 12. rujna 2017.



Sastojci potrebni za prhko tijesto :

450 g glatkog brašna
120 g maslaca ( ili domaće svinjske masti )
1/2 čašice kiselog vrhnja ( koristio sam ono od 12 % m.m. )
125 g šećera kristala
1 čajna žličica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja

Napomena : S podlogom od keksa, kekse sam samljeo, te im dodao rastopljeni maslac i tom smjesom sam prekrio dno kalupa.





Sastojci potrebni za kremu od sira :

1 kg svježeg kravljeg sira
250 g kiselog vrhnja ( koristio sam ono od 20 % m.m. )
3 pune jušne žlice glatkog brašna
250 g šećera kristala
1 jušna žlica tekućeg ekstrakta od vanilije
3 jaja ( cijela )

Sastojci potrebni za curd od naranče :

100 ml svježeg iscijeđenog soka od naranče
200 g šećera kristala
60 g maslaca ( sobne temperature )
3 žumanjka
2 čajne žličice narančine korice


Postupak :

Prije izrade ovog cheesecake pobrinite se da su Vam svi sastojci sobne temperature. Svježi sir odmah prije same pripreme ostavite vani na sobnoj temperaturi kako bi se što jednostavnije umutio, iako ja osobno volim više kad se vide ti sitniji komadići sira. Za početak dobro umijesite sve sastojke za prhko tijesto. Nakon toga omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na nekakvih cca 30 minuta kako bi se tijesto odmorilo i masnoća u njemu stegnula. Nakon što se tijesto odmorilo razvaljajte ga, te prebacite u okrugli kalup, dobro pritisnite, a rube prstima raširite gore po vrhu kalupa kako biste dobili metaforički rečeno "posudicu" u koju ćete uliti nadjev od sira.

Tijesto izbockajte na nekoliko mjesta ili stavite sjemenke graha na njega kako se tokom pečenja tijesto ne bi napirilo. Vratite ga opet u hladnjak zajedno s okruglim kalupom, te ostavite još nekakvih 20 min da se tijesto odmori i dobro ohladi. U tom vremenu pećnicu dobro zagrijte. Tijesto prebacite u pećnicu i pecite ga na 180 C oko 10-tak minuta. Uglavnom sve dok tijesto ne bude na pola pečeno, jer ćemo na njega još stavljati nadjev od sira koji se također treba peći.


U dublju posudu dodajte svježi sir i kiselo vrhnje, te pomoću miksera dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte jaja, šećer kristal i vanilin šećer, te na najmanjoj brzini mikserom lagano još jednom razradite smjesu. Pred kraj dodajte glatko brašno koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo ili jednostavno možete sve sastojke odjedanput izmiksati, no mene je praksa naučila da napravite sve kako sam dosad opisao ne gledajući fotografiju ispod.



Dobiveni nadjev od sira prebacite na polupečeno prhko tijesto, te rukama lagano protresite kalup kako bi se nadjev od sira ravnomjerno rasporedio po cijelom kalupu, te ubacite u pećnicu.



Prvo pecite na 230 C nekakvih cca 10-tak minuta, smanjite temperaturu na 110 C, te tako pecite još nekakvih 30- tak minuta. Nakon toga otvorite vrata od pećnice, te ga ostavite još dva sata s poluotvorenim vratima od pećnice da stoji. Kod ovog cheesecaka je cilj da se ne smije peći na jako temperaturi jer bi jednostavno prepekao se i zagorio, a i nadjev od sira treba biti "pufnast", doslovno kao kada biste radili nekakvu vrstu nabujka-souffle-a.


Za curd od naranče u dublju posudu dodajte žumanjke, šećer kristal, narančinu koricu i sok od naranče, te miješajte na najslabijoj vatri.


 Kad se počne zgušnjavati, još vrlo kratko ostavite na vatri, a zatim maknite. Dodajte maslac i još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu.


 Na ohlađeni nadjev od sira dodajte ohlađeni curd od naranče, te ga ostavite preko noći da odleži, a sutra jednostavno navalite. ;)



I to bi bilo to. Dekorirajte po ukusu i željama. Obično nemam naviku stavljati veće i sirove komade voća na torte i njima sličnim jer puštaju svoje sokove po torti i onda to jednostavno estetski ne izgleda baš najbolje, no ovaj cheesecake je jednostavno jako brzo planuo tako da i nije bilo nekakve posebne brige oko toga.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas