Sastojci potrebni za prhku koru :
10 g gorkog kakaa ( koristio sam Krašev )
125 g bijelog brašna
50 g šećera kristala
p.p. ( na vrh noža )
1 jušna žlica likera od višnje
1 vrećica vanilin šećera
75 g maslaca
1 jušna žlica kiselog vrhnja ( koristio sam 20 % m.m. )
Postupak :
Prosijte kakao i brašno kako bi se prozračilo i ne bi bilo grudica. Preko toga dodajte hladni narezani maslac i šećer, te žlicu kiselog vrhnja. Tijesto rukama ili pomoću miksera brzo umijesite. Oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Nakon što je odstojalo tijesto oblikujte prema kalupu 28fi. Na pleh od pećnice stavite masni papir za pečenje, te dodajte tijesto. Viljuškom ga lagano probodite na nekoliko mjesta i stavite u zagrijanu pećnicu na 190C cca 10-13 minuta. Kad rubovi počnu lagano dobijati boju to je znak da je pečeno.
Sastojci potrebni za biskvitne kore :
4 jaja srednje veličine
70 g šećera kristala
1 vrećica vanilin šećera
20 g meda
170 g čokolade ( što tamnije )
70 g bijelog glatkog brašna
30 g gustina
20 g pšenične krupice
1/2 čajne žličice sode bikarbone
1/2 čajne žličice p.p.
1 čajna žličica mljevenog cimeta ( po želji )
1,5 dl kipuće vode
0,5 dl suncokretovog ulja
3 jušne žlice tamnog ruma ( za kolače )
Postupak :
Šećer, jaja i med pjenasto izlupajte, a zatim prebacite u vodenu kupelj, jer će se kuhati na pari. Kuhati na pari cca 10-tak minuta neprestano miješajući. Pazite da Vam voda ne kuha, već lagano struji. Kad se zgusnulo maknite s vatre te dodajte izlomljenu čokoladu, te miješajte sve dok se čokolada ne otopi i ne dobijete homogenu smjesu. U laganom mlazu, miješajući dodajte polagano ulje, kipuću vodu i rum. Sve navedene suhe sastojke prethodno prosijte, te dodavajte postepeno u tečnu- mokru, ručno miješajući. Smjesu prelijte u pleh za pečenje ( okrugli - 28fi), te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 180C -cca 20 tak minuta. Ukoliko niste sigurni, nakon 15 min slobodno zabodite drvenu čačkalicu i provjerite da li je biskvit pečen. Nakon što se ispekao izvadite ga van iz pećnice, te ostavite da se u potpunosti ohladi u kalupu.
Sastojci potrebni za preljev biskvita :
200 ml mlijeka ( 3,2 % m.m. )
2-3 jušne žlice likera od višnje
2 jušne žlice slatkog kakaa ( tipa Kraš express i sl. )
Postupak :
Neposredno nakon što su se prhka kora i biskviti ohladili koristite topli preljev za torte. Mlijeko zagrijte da bude dosta toplo, ali opet ne previše vruće, te dodajte slatki kakao i liker od višnje. Time obilno, ali opet pažljivo poškropite prhko i biskvitno tijesto.
Sastojci potrebni za fil s višnjama :
600 g višanja
400 ml kompota od višanja ( soka )
2 pune jušne žlice gustina ( ili više - ovisno koliko želite da fil bude gust )
3 jušne žlice likera od višnje
50 g maslaca
šećer kristal ( po ukusu i ovisno koliko su višnje kisele )
Ukoliko radite s kompotom onda ih procijedite, a sok ostavite sa strane, a ukoliko radite sa svježim višnjama, tada ih posipajte sa šećerom ( po ukusu i želji ), te ostavite sa strane da puste svoj sok. U jednom dijelu kompota ( soka od višanja ) razmutite gustin, a drugi dio stavite da zakuha - baš kao i kad kuhate klasični puding. Nakon toga ubacite liker od višnje, višnje i maslac, te dobro izmiješajte i ostavite sa strane da se malo hladi. Nemojte niti previše staviti gustina kako ne biste dobili ljepilo, već nekakav balans da fil ne bude niti previše tekuć, niti previše gust.
Sastojci potrebni za kremu :
125 ml slatkog vrhnja ( koristio sam zbregov )
100 g bijele čokolade
2 vrećice vanilin šećera
listići želatine ( po potrebi - potreban normativ pogledati na vrećici od želatine ili kremfix )
Postupak :
Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja. Maknite s vatre, te prelijte preko bijele izlomljene čokolade. Gledajte da Vam čokolada bude iskidana na podjednake komade kako bi se ravnomjerno rastopila. Miješajte sve dok se ne otopi, a zatim ostavite sa strane da se dobro ohladi. Kad se ohladi mikserom umutite. Slatko vrhnje izlupajte s vanilin šećerom, pazite da ne pretučete, te polako dodavajte kremu od bijele čokolade. Sve obavezno kasnije ručno lagano umiješajte i ne koristite mikser. Ukoliko Vam se krema učini prerijetkom slobodno dodajte koji listić želatine. Kod mene nije bio takav slučaj, baš se lijepo zgusnula, bila je kompaktna i homogena.
Redoslijed slaganja :
Na pladanj za tortu prvo stavite prhku koru, te obložite okruglim obručem za tortu. Premažite polovicom fila od višanja, te stavite u hladnjak na 15-tak minuta. Kremu podijelite na tri jedna dijela. Prvi dio kreme premažite preko fila od višanja. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Prvu koru stavite na bijelu kremu. Obilno, ali pažljivo je natopite s preljevom, a zatim na to stavite drugi dio fila od višanja. Ostavite u hladnjaku 15-20-tak minuta. Izvadite van, te premažite sljedećim dijelom bijele kreme, prekrijte drugim biskvitom i opet natopite preljevom, te premažite ostatakom bijele kreme. Ostavite najbolje preko noći da tako u kalupu odstoji, a sutradan je spremna za konzumaciju. Ukrasite je dodatnim tučenim slatkim vrhnjem, strugotinama od čokolade i višnjama po želji. 😎 Umjesto želatine u tučeno slatko vrhnje možete umutiti i kremfix.
0 komentari:
Objavi komentar