
Sastojci potrebni za varivo : ( za cca 4 osobe )
700 g zelene leće
2 svježe paprike ( jedna žuta, jedna crvena - srednje veličine )
4 veće glavice crvenog luka
4-5 režnjeva češnja-češnjaka ( u nedostatku istoga možete koristiti i češnjak u granulama )
3 veća suha lovorova lista
1/2 jušne žlice dimljene mljevene paprike
1 čajna žličica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite pikantno )
sol i svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu )
suho meso ( kožice slanine, kobasice - po želji )
1 jušna žlica koncentrata rajčice
povrtni temeljac ili voda ( po potrebi za podlijevanje )
Sastojci potrebni za prilog od kukuruzne krupice :
1 kg kukuruzne krupice
vode po potrebi ( ili po uputama s vrećice )
sol ( po ukusu i potrebi )
1-2 jušne žlice kiselog vrhnja ( 20 % m.m. )
1,5 jušna žlica ribanog parmezana
malo maslaca ( za premazati kalup )
Postupak :
Prije svega dan ranije leću potopite u vodu i ostavite preko noći da odstoji.
Korjenasto povrće očistite te nasjeckajte. Na plitku masnoću stavite očišćene paprike koje ste prethodno narezali na kocke. Kad paprika pusti vodu i lagano se karamelizira dodajte sitno sjeckani crveni luk, kožicu slanine ( tko voli ) i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice. Pirjajte nekakvih cca 5-10 minuta dok povrće malo uvene. Podlijete po potrebi s temeljcem ili vodom, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.
Dodajte leću koju ste prethodno procijedili i oprali pod mlazom vode. Ostavite da krčka na laganoj vatri sve dok leća ne omekša.
Pred kraj kad je leća na pola skuhana dodajte sve navedene začine i koncentrat rajčice te začinite po ukusu.Po potrebi dodajte malo šećera kako umak ne bi bio previše kiseo. Rajčica u ovoj priči ima veliku ulogu, a ta je da sprječava raspadanje povrća, pa je volim dodavati većini jela, a naročito varivima. Ostavite da se kuha još neko određeno vrijeme ili dok se tekućina neizreducira. Po želji kad je sezona rajčica možete i njih slobodno ubaciti u ovo varivo.
Palentu skuhajte po uputama s vrećice iako se ja osobno toga nikada ne pridržavam jer sam naučio koliko je okvirno potrebno vode na koju količinu kukuruzne krupice. Umjesto kukuruzne možete je slobodno zamijeniti i s pšeničnom krupicom.
Skuhanu palentu maknite s vatre te joj dodajte ribanog parmezana i kiselo vrhnje .
Sve sastoje dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu, te je prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s tankim slojem maslaca. Ostavite da se u potpunosti ohladi i stegne.
Prije posluživanje palentu izrežite na kocke srednje veličine, te poslužite uz varivo od leće i sezonsku salatu po izboru.
0 komentari:
Objavi komentar