
Vjerujem kako je većina Vas već čulo za goveđu pisanicu Wellington. Ovo je nešto slično tome, ali opet nikako isto, jer naime radi se o goveđoj pisanici (bifteku) koja je premazana s različitim nadjevima od pileće jetrice, vrganja, pa sve do razno-raznih vrsta pesta. Ne znam kako je po drugim gradovima, no kod mene u Osijeku se ne može pronaći bifteka za kupiti. Kažu kako ih restorani naruče gotovo pa sve i nemaju nikakvih zaliha. Kasnije sam se raspitivao gdje ga se još može pronaći i pronašao sam ga jednom prilikom u jednom supermarketu ali su ga prodavali smrznutog i kojemu je kilogram iznosio preko 200,00 Kn-a. Naravno da mi je pao mrak na oči što zbog cijene, a što zbog toga jer je bio smrznut.. Tako sam se odlučio za jednu "lažnu" verziju koja je daleko jeftinija i koju si svatko može priuštiti. Fotografiju sam dosta davno objavio na FB grupi, a sada je došao i red na to da ga ispišem. Uskrs je iza nas, neki su se od nas doslovno ubijali u hrani, neki su gladovali ili nisu uopće ništa imali što za jesti, no to je nažalost današnja realnost ovog doba. Ove godine sam zbilja bio velike sreće i uspio sam pronaći onu pravu Uskrnu šunku, a za ovaj recept sam koristio plećku.Dosada sam probao svakakve vrste francuske salate, neke su bile fine, neke manje fine, a neke su bile gotovo pa i nejestive, bez ikakvog okusa, mirisa i hruskavosti povrća - povrće je gotovo pa uvijek bilo prekuhano, a neki su čak i krumpire stavljali u francusku salatu, što je za moj pojam suludo i totalno pokvari sam okus francuske salate. Verzija francuskih salata ima bezbroj, a ja sam je radio na način kako dolje stoji u receptu.
Sastojci :
1,5 kg svinjske plećke ( ili goveđe pisanice )
1 pakiranje lisnatog tijesta ( 250 g ili 500 g )
Sastojci potrebni za pesto :
2 pune jušne žlice oraha ( jezgra )
1 dl maslinovog ulja
1 srednja vezica peršinovog lišća
1 jušna žlica parmezana
malo soli
Sastojci potrebni za francusku salatu :
400 g svježe mrkve
200 g smrznutog ili svježeg graška
200 g kiselih krastavaca
majoneze po potrebi
1 čajna žlica kiselog vrhnja
- po potrebi tekućine ( soka ) od kiselih krastavaca )
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
Dodatni sastojci :
1 žumanjak ( po mogućnosti domaće jaje, veće - za premazati lisnato tijesto )
Postupak :
Povrće za francusku salatu ( mrkvu i grašak sam skuhao na pari ), dodao kisele krastavce narezane na kocke srednje veličine, umiješao majonezu i dodao začine. Kiselog vrhnja sam dodao tek toliko da salata ne bude previše žestoka i da malo ublaži okus majoneze. Tekućine od kiselih krastavaca tek toliko da salata dobije kiselkasti okus.
Svinjsku plećku sam skuhao u vodi koju sam dobro posolio, dodao nekoliko listova lovora i crnog papra u zrnu. Kad se plećka skuha, ohladite je i odstranite vanjski dio kože i višak masnoće.
U blender dodajte orahe, svježe peršinovo lišće, maslinovo ulje, parmezan i sol.
Izmiksajte da dobijete gustu i homogenu smjesu baš kako je prikazano na fotografijama.
Umjesto oraha i peršinovog lišća možete upotrijebiti svježi bosiljak i pinjole.
S gotovim pestom premažite plećku sa svih strana ravnomjerno.
Lisnato tijesto razvaljajte na 1-2 cm, te na njega stavite premazanu plećku .
Ukoliko volite da tijesta ima više onda upotrijebite cijeli paketić (500 g ) lisnatog tijesta kao jedno. Ja sam radio samo s jednim od 250 g.
Plećku omotajte lisnatim tijestom, a krajeve tijesta premažite s tankim slojem vodem kako se tijesto ne bi rastvorilo tokom pečenja.
Umutite jedan žumanjak, te njime premažite lisnato tijesto i viljuškom izbodite po nekoliko mjesta kako se tokom pečenja lisnato ne bi napirilo i popucalo.
Vratite natrag u hladnjak na nekakvih pola sata kako bi se masnoća iz tijesta stegnula, a nakon pola sata stavite peći u prethodno dobro zagrijanu pećnicu na 200 C ( kod mene je to opcija gornji-donji grijač ), oko 40-tak minuta, manje više, ovisno o vrstama pećnice ili pecite sve dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja ostavite da malo miruje, baš kao i sa svim drugim mesom kako biste sačuvali sve okuse mesa i kako oni najfiniji sokovi iz mesa ne bi izašli van, a zatim kada se malo ohladi, izrežite na željene komade i poslužite uz francusku ili nekakvu drugu salatu Vama po želji.
0 komentari:
Objavi komentar