subota, 14. listopada 2017.



Sastojci
Za prhko tijesto:
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera




1 Vanilin šećer Dolcela
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema
Za prhko tijesto:
1.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
2.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
3.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
4.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.




5.
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
Za nadjev:
1.
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
2.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Posluživanje
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.
Savjet
Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.
Napomena
Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati (kako bi rekla moja baka), a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

Related Posts:

  • KOLAČ SA SIROM - MLADI SIR, VIŠNJE Sastojci: kora: 150 gr mljevenog keksa 150 gr margarina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 60 gr secera 1 vanilija 50 gr sitno sjeckanih ljesnika Fil: 350 gr visanja 30 gr gustina 150 ml soka od visanja… Read More
  • DA BI VAM SVAKA PITA BILA KAO ONE IZ NAJBOLJIH RESTORANA, KORISTITE OVU MALU TAJNU: PRELIV ZA PITE Sami ćete se uveriti koja je ovo  čarolija od preliva Sastojci 7 kašika brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 suvi kvasac  2 šolje mleka 1 šolja ulja so ili šećer (u zavisnosti od tog… Read More
  • KOKOS TROKUTI Sastojci: 50 mlvode 150 gr secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100gr maslaca 200gr mlijeka u prahu 50gr kokosa 100gr zele bombona Priprema: ...u serpici otopiti malsac,secer i vodu,dodati mli… Read More
  • PEKMEZLI MUHALLEBI- BRZINSKI TURSKI DESERT Sastojci: 1 l mlijeka 3 kašike brašna 3 kašike nišeste,jestivog škroba (gustina) 1 šolja (150 ml) šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 šolja grožđica 100 ml pekmeza od jabuka 1 vanilin šećer i još:… Read More
  • PALAČINKE OD BUNDEVE Sastojci: 600 gr pečene bundeve 3-4 šolje brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/3 šolje mleka 2-3 jaja Soli, šećera po ukusu i ½ kašičice pp 1/2 čašice rakije Priprema: Bundevu ispeći u rerni … Read More

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas