nedjelja, 1. listopada 2017.



Sastojci  4 osobe


400gr sitno mlevenog junećeg mesa
1 glavica crnog luka
so, biber
peršunov list
pola šoljice pirinča
30ak listova vinove loze
1 čaša soka od paradajza
1/2kašikice slatke mlevene paprike
2-3 čena belog luka

Priprema

1.
Na tiganju ugrejati ulje, pa dodati naseckan crni luk i malo soli. Dinstati dok luk ne omekša, a po potrebi doliti vode. U izdinstan luk dodati meso, pa i njega dinstati dok ne promeni boju. Viljuškom polako razdvajati meso na najsitnije komadiće. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

2.
Tako pripremljeno meso skloniti sa vatre pa u njega umešati seckani peeršun i opran pirinač. To je masa za punjenje sarmica. Ostaviti sa strane i baciti se na pripremu lišća.

3.
Listove pažljivo oprati pod vodom, obraćajući pažnju posebno na drugu stranu (naličje) na kojoj insekti znaju da razvuku mrežice i sl...Na svakom listu kuhinjskim makazama ili nožem odseći drškicu.
Ako su listovi skroz mladi ja ih zavijam tako i takvi su najlepši. Starije listove treba blanširati vrelom vodom kako bi se lakše savijali. Ja to radim tekućom,najtoplijom vodom u sudoperi.

4.
Na svaki list ide jedna supena kašika punjena, ali i to zavisi od veličine lista.

5.
Sarmice zaviti tako što se savije jedna strana, ona gde je list najširi, pa bočno zavije u rolnicu i vrhovi zašuškaju u centar.

6.
Slagati sarmice gusto jednu do druge u širu šerpu, najbolje ako su sve u jednom redu. Ako preostane fila rasporediti ga po sarmicama. Zaliti sarmice vodom da bude 1cm iznad njih i staviti da se kuvaju. Kada voda provri, smanjiti na umerenu vatru da krčka, poklopiti i kuvati 15ak minuta. Važno je da se pirinač skuva, sve ostalo je već gotovo.

7.
Na kraju zaliti sokom od paradajza u kooji razmutimo slatku mlevenu papriku i sitno naseckan beli luk (toje blaga varijanta zaprške),  pa pustiti da se krčka još koji minut.


Posluživanje

Poslužiti toplo, uz kašiku dve kiselog mleka ili milerama.

*Ako vam sarmice preostanu, mogu se bez problema zamrznuti. Samo lišće se ne može sačuvati u zamrzivaču. U turskim i grčkim prodavnicama ga ima konzerviranog, ali je tada u sirćetu i verujem ima sasvim drugi ukus. Iako nisam probala, sigurna sam i od njih se može napraviti ovo jelo.
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas