petak, 10. studenoga 2017.




Sastojci
Prvi dio:
-250 gr šećera u prahu
-2 jaja
-100 gr lješnjak karamela

 
-1/2 margarina
-250 gr mljevenog keksa

Drugi dio:

-250 gr šećera
-1dl vode
-1/2 margarina

 
-250 gr mlijeka u prahu

Glazura:
-100 gr bijele čokolade

Priprema
Prvi dio:
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.

Drugi dio:
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.

Mali savjet:
U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.

U drugom dijelu:

Najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

0 komentari:

Objavi komentar

FB: Najsladji Domaći Recepti

AdSense Oglas