Sastojci
Biskvit-Joconde ,za 2 kore
2x125 gr. badema mljevenih
2x125gr. secera
2x30 gr. brasna
2x4 zumanca
2x25 gr.(2x1kas.supena) putera
2x4 bjelanca
2x20gr. secera
Krem od putera i kafe
150 gr. secera
100 gr. vode
2 jaja
250 gr putera
1 velika kasika Nes-kafe ,instant
Ganach od cokolade (coko-krema)
200 gr. cokolade polugorke
150 gr. slatke pavlake(vrhnja)
1 cajna kasicica Nes-kafe,instant
Glasaz (glazura)
100 gr. cokolade polugorke
100 gr. slatke pavlake (ili krema sa 35 posto masnoce)
Sirup od kafe
150 gr. secera
200 ml vode
1 puna kasika instant kafe ili prave
Priprema
Biskvit:
1.
U tepsiju odprilike 30×45cm staviti masni papir za pecenje i namazati ga. Tako posebno pripremiti jos jedan.
2.
Umutiti 4 bjelanca i secer . Posebno umutiti 4 zumanca idodati u njih 2 kasike(25 gr.)rastopljenog putera ali da ne bude vruc.
3.
4.
Zumanca sa puterom dodati lagano u bjelanca i onda lagano dodati bademe, secer i brasno. Istresti ravno mjerno na pleh i peci oko 15 min. na 180 stepeni.
Tako ispeci jos jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.
Krema od putera i kafe:
5.
Skuvati 150 gr. secera i 100 ml.vode 7 min.Bice gust sirup ito odmah sipati polako u predhodno umuceno 1 jaje i 1 zumance i mutiti dok ne pobijeli tj. napravi se kao gust krem ,bice skoro hladan.
6.
U to dodavati puter u komadicima(250 gr.)i nastaviti sa mucenjem sve dok masa ne udvostruci skoro volumen.U to dodati 1 kasiku instant kafe predhodno rastopljenesa malcice vode.
Ganach (coko-krema)
1.
Staviti krem(pavlaku da provrije sa 1 kasikom instant kafe i uto dodati 200 gr. cokolade isitnjene. Ostaviti da se ohladi.
2.
Skuvati secerni sirup sa kafom ne mnogo gust koliko da se mogu kvasiti kore.
3.
4.
Prokuvati 100 ml. pavlake slatke sa 100 gr. cokolade i kad je skoro hladna namazati svu ili samo gore. Cijela torta
Posluživanje
Tradicija je da se napise na torti Opera i doda neki violinski kljuc .Sve je na vama.U svakom slucaju bice dobra.
0 komentari:
Objavi komentar